“Ik heb afscheid genomen van mijn oude leventje”

 Eerst heette ze Jolande van Moorselaar maar nu gaat ze door het leven als Hadiya van Moorselaar. Hadiya (40) worstelde altijd al met haar geloofsovertuiging. Van huis uit is ze katholiek opgevoed maar een goed gevoel had ze daar niet bij. Op haar vijfentwintigste leerde ze haar huidige man kennen en vanaf toen werd alles ineens anders.

Het katholieke geloof was het net niet voor Hadiya. Ook het christelijke geloof gaf niet die voldoening die zij graag wilde hebben. Op vierentwintig jarige leeftijd kwam ze in aanraking met de Islam. Hadiya kende toen nog geen Marokkaanse mensen maar toch interesseerde zij zich voor het Islamitische geloof. “Marokkaanse mensen zijn heel standvastig, dat vind ik mooi. Ik wist meteen dat moet wel iets bijzonders zijn. Die eenvoud, dat trekt mij aan. In het katholieke geloof kun je niet rechtstreeks in contact komen met God. Je moet altijd via een tussenpersoon bidden. Bij de Islam is dat heel anders, daar staat namelijk geen priester tussen. Je hebt direct contact.”

Steun
In februari 1994 leerde Hadiya haar Marokkaanse echtgenoot kennen. Ondanks dat zij mede daardoor definitief had gekozen voor het Islamitische geloof, dachten haar schoonouders daar anders over. In de Marokkaanse cultuur is het namelijk gebruikelijk dat je trouwt met iemand van je eigen cultuur. Omdat Hadiya geen Marokkaanse vrouw was, werd dit niet meteen geaccepteerd. “De familie is in de Marokkaanse cultuur heel belangrijk en zij wil dat alles gaat volgens die cultuur. Dat is wel begrijpelijk natuurlijk, maar het was voor ons op dat moment wel heel moeilijk.”

Hadiya’s ouders hadden er in eerste instantie minder moeite mee. Toen zij ineens voor het eerst een hoofddoek ging dragen werd dat wel anders. “Mijn moeder zei dat ze zo niet met mij gezien wilde worden.” Alleen als zij haar hoofddoek af zou doen, wilde haar moeder nog langs haar lopen. Maar dat was niet wat Hadiya voor ogen had. “Het is voor mij een hele bewuste keuze geweest. Ik voel me daar een beter mens door én daar hoort ook een hoofddoek bij.”

Hereniging
Ongeveer twee jaar later trouwden Hadiya en haar man stiekem voor de Islam. “Op dat moment heb ik echt afscheid genomen van mijn oude leventje. Het heeft wel even geduurd voordat ik echt het gevoel had dat ik bij de Islamitische gemeenschap hoorde. Dat komt ook omdat dat een proces van jaren is natuurlijk.”

Heel snel daarna raakte Hadiya in verwachting van haar eerste kindje. “Het heeft niet lang geduurd voordat de familie op de stoep stond. Ze vonden dat ze ons slecht hadden behandeld en wilde het goed maken. Mijn moeder noemt mij trouwens nog steeds Jolande hoor, maar dat vind ik helemaal niet erg.”

Hollandse nuchterheid
Hadiya vertelt dat ze in de moskee waar zij komt, zich altijd welkom heeft gevoeld. Het is voor haar een fijne plek om heen te gaan en daar heeft ze ook verschillende mensen leren kennen. “Natuurlijk loop ik ook wel eens tegen dingen aan door mijn Hollandse nuchterheid die niet helemaal is verdwenen. Veel Marokkaanse vrouwen staan vaak de hele dag in de keuken om eten te maken. Dat begrijp ik niet. Natuurlijk moet er ook eten op tafel komen maar het zou mooi zijn als veel vrouwen tijd hadden om zichzelf te ontwikkelen. Daar stop ik liever mijn tijd in.

Ook de communicatie begrijp ik niet altijd. Nederlanders zijn vaak direct en zeggen waar het op staat. Dat is vaak weer te lomp en te bot. Ik vind wel dat je moet kunnen zeggen wat je denkt maar probeer zorgvuldig je woorden te kiezen. In de Marokkaanse cultuur zijn ze indirect en het niet altijd gewend als je gelijk zegt wat je denkt maar gelukkig leer ik beetje bij beetje bij.”

 In eerste instantie was de situatie voor Hadiya en haar man heel lastig. Het werd niet geaccepteerd door de familie, terwijl zij bewust heeft gekozen voor de Islam. Naar mijn mening zou je dat toch ook als compliment kunnen zien?

1 reactie

Opgeslagen onder Interviews

Een Reactie op ““Ik heb afscheid genomen van mijn oude leventje”

  1. frans van de laar

    Een goed artikel over Hadiya, zo ken ik haar als collega.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s